Levelezés

Bejelentkezés

Névnap

2020. február 19., szerda, Zsuzsanna

Szavazás

Mire használod a telefonodat a leginkább?

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Mobil Alkalmazás

Ökoiskola

Klauzál Gábor Általános Iskola - alsó tagozat - Hódmezővásárhely, Nádor utca 35.
Klauzál Gábor Általános Iskola - felső tagozat - Hódmezővásárhely, Klauzál utca 63.

Tisztasági ügyelet

Intézményünk alsó és felső tagozatában is ügyeleti rendszert dolgoztunk ki a tisztaság fenntartására. Ennek keretében minden osztály heti váltásban gondoskodik a folyosók és az udvar tisztaságáról. A pedagógusok ellenőrzik az ügyeletesek munkáját és az az osztály, amely különösen jól látja el a feladatát plusz pontot kap az osztályok közötti éves pontversenyben, amelynek célja a szuperosztály cím elnyerése.

Az ügyeleti rendszernek köszönhetően a tisztaság fenntartása közös felelősséggé lesz, hiszen mindenki részt vesz a közös munkában, ezáltal személyiségformáló eszközzé válik, hiszen jobban becsülik azt a rendet, amelyet ők maguk tartanak fenn.

Klauzál Gábor Általános Iskola - felső tagozat - Hódmezővásárhely, Klauzál utca 63.

Kenutúra

2015 júniusában először, hagyományteremtő szándékkal szerveztünk egy kenutúrát, amelynek során a  Mindszent és Szeged közötti folyószakaszt kellett végigevezni a résztvevő tanulóknak és pedagógusoknak. Június 17-én reggel  a mindszenti strandon szálltak hajóba, de előtte szárazföldi eligazítás zajlott, majd vízben állva kellett elsajátítani az evezőlapát használatát. Az alapos felkészítés után vízre szálltak és elindultak lefelé a folyón. Háromszor álltak meg rövid pihenőkre, majd  délután kötöttek ki a szegedi „Sárga”  strandon. A majdnem 40 kilóméteres túrát becsülettel végigevezték a gyerekek, holott gyakorlattal ezen a téren nem igen rendelkeztek. A program sikerét bizonyítja, hogy mindnyájan szeretnének jövőre is részt venni hasonló kenutúrán.

Klauzál Gábor Általános Iskola - alsó tagozat - Hódmezővásárhely, Nádor utca 35.

Szelektív hulladékgyűjtés

Iskolánk alsó tagozatán 2015. október 19-én került megrendezésre a Papírgyűjtés. A rendhagyó eseményre minden alsós osztály lelkesen készülődött. Voltak, akik már a tanév kezdetekor felhalmozták a papírkötegeket a tantermük egyik sarkában. A nap folyamán másfél konténer papírt gyűjtöttek a diákok, szüleik és nagyszüleik hathatós segítségével, akiknek ezúton is köszönjük a közreműködésüket. Az iskolaudvaron többen is segítettek a gyűjtésben, így az iskolánkban hospitáló mentorhallgatók is, akiknek szintén köszönjük munkájukat.

Az eredményhirdetés várhatóan november közepén lesz megtartva.

Tatárné Kovács Marianna

szervező pedagógus

Szelektív hulladékgyűjtés a 4. b osztállyal
Klauzál Gábor Általános Iskola - felső tagozat - Hódmezővásárhely, Klauzál utca 63.

Határon innen és túl - tavaszi projekthét a felső tagozatban

  A hagyományos tavaszi projekthetet összekötöttük a TÁMOP-3.3.14.B-14/1-2014-0038 azonosító számú „Testvériskolai kapcsolatok

– Múlt és jelen két Vásárhelyen” című pályázat megvalósításával, ugyanis e program keretében láttunk vendégül 15 torontálvásárhelyi diákot és két kísérő pedagógust, akik már ismerősként látogattak el hozzánk. A prokethét feladatai (Magyarország nagy tájegységeinek feldolgozása több szempont szerint, mint földrajz adottságok, történelmi nevezetességek, népművészeti sajátosságok...) mellett párhuzamosan zajlottak a pályázat programjai, amelyek időnként egybekapcsolódtak közös rendezvények formájában. Ilyen közös programok voltak a hospitálások, kézműves foglalkozás, sportverseny és a sulidiszkó. Ezek ráadásul arra is alkalmat teremtettek, hogy az előző évben, a "Határtalanul" pályázat keretében a vajdaságba kiutazó gyerekek ismét találkozhattak az ott élő diákokkal, hiszen az elmúlt évben is szövődtek már ismeretségek és barátságok, ugyanakkor az idei pályázatban résztvevő hetedikes gyerekek is megismerkedhettek a torontálvásárhelyi gyerekekkel, megalapozva a májusi kirándulás sikerességét. 

  A közös táborozásnak Mártély adott otthont, de a változatos programok keretében bejárták egész Hódmezővásárhelyet, megismerkedtek kulturális nevezetességeivel, (Belvárosi Fazekasház, Tornyai János Múzeum, Galéria, Városháza...), a közös élmények pedig valódi közösségé kovácsolták a két vásárhely gyerekcsoportját. 

Klauzál Gábor Általános Iskola - felső tagozat - Hódmezővásárhely, Klauzál utca 63.

Víz világnapja

A Klauzál Gábor Általános Iskolában 2015. március 19-én játékos vetélkedővel emlékeztünk meg a Víz Világnapjáról. Előzetes feladatként a gyerekeknek olyan plakátokat kellett készíteniük, amelyek a víz értékére, hasznosságára és védelmére hívta fel a figyelmet.

Ezen a napon a tematikához igazodva mindenki valami kéket viselt, kitűző, szalag, hajtogatott kishajó, vízcsepp és más ötletes megoldást választottak az osztályok. Reggel rövid tájékoztató hangzott el a Suli rádióban a Víz Világnap jelentőségéről, majd vízzel kapcsolatos zene szólt a szünetekben. A tanórák között az osztályok képviselői, 5-5 tanuló a témával kapcsolatos változatos feladatokat oldottak meg: vízzel kapcsolatos szólásokat raktak ki, Víz-kvízt oldottak meg, majd edények térfogatát próbálták megbecsülni, amelyet becsléssel ellenőriztek. Ezért pontokat kapnak, ami beszámít a szuperosztály cím elnyeréséért gyűjtött pontokba.

 

Klauzál Gábor Általános Iskola - felső tagozat - Hódmezővásárhely, Klauzál utca 63.

2014.12.20. Egészségprojekt és adventi készülődés

2014. december 18 és 19. között iskolánk felső tagozatában a korábbi évekhez hasonlóan egészségprojektet tartottunk a délelőttök folyamán, amelynek keretében az egyes évfolyamok változatos témák közül választhattak, amelyek illeszkedtek az adott korosztály sajátosságaihoz, elvárásaihoz.

A feldolgozandó témák között szerepeltek a serdülőkor sajátosságai, az egészséges táplálkozás és ehhez kapcsolódóan érdekes résztémákkal is foglalkoztak, mint például a "Kóla", amelyet összekötöttek érdekes és tanulságos kísérletekkel.
  Szerda délután már megkezdődött a karácsonyi ünnepkörre hangolódás. Az adventi készülődést kézműves foglalkozásokon kívül házi süteménykóstolás és "karácsonyi örömzenélés" is szinesítette. A kézműveskedésbe igyekeztük bevonni a negyedik osztályos tanulókat is, akik nagy lelkesedéssel vetették bele magukat a foglalkozásokba.
Csütörtök délután az egészség témakörének feldolgozását folytattuk gyakorlatiasabb és játékosabb formában, amelyben nagy segítséget kaptunk a védőnőktől, akik állapotfelmérést tartottak, különleges gyógyhatású teákat kóstoltattak velünk és gyakorlati jó tanácsokkal láttak el bennünket.

Klauzál Gábor Általános Iskola - alsó tagozat - Hódmezővásárhely, Nádor utca 35.

2014.03.18. Vesd bele magad! 2014-es program

Kedves Diákok! Kedves Szülők!
Megérkeztek a Vesd bele magad! program vetőmagcsomagjai. Azok a diákok és szüleik, akik előzetesen nyilatkoztak a programban való részvételükről, a jövő héten kedden, szerdán és csütörtökön (03. 25-03. 27-én) reggel 8:00-tól délután 16:00-ig vehetik át személyesen a vetőmagcsomagokat Tatárné Kovács Marianna programot koordináló pedagógusnál a 107-es teremben .

Klauzál Gábor Általános Iskola - alsó tagozat - Hódmezővásárhely, Nádor utca 35.

2014.03.25. Megkezdődött a Vesd bele magad! program

Az előzetesen jelentkező szülők és gyerekek, a mai nap vehették át a Vesd bele magad! programhoz kapcsolódó vetőmagcsomagokat.
A lelkes kisdiákok közül Szél Márk 2. a osztályos tanuló volt a legelső a sorban. Már korán reggel a terem ajtaja előtt várakozott a kis kertész, így ő volt az idei első, boldog vetőmagcsomag tulajdonos. A magokért érkezett Lőkös Kinga 3. b osztályos tanulónk is.
A nap vége felé Varga Sándorné toppant be gyermekeivel, akik szintén várták a program adta lehetőséget.
Az iskolánk az idén 3. alkalommal vesz részt a programban melynek céljai a következők:
"A "Vesd bele magad" program az első évben 2000 kisiskoláshoz juttatott el gazdák felajánlásával zöldségvetőmagokat azért, hogy otthon a konyhakertben elvessék, majd az így kapott saját termesztésű zöldségeket a család elfogyassza. 2013-ban, a program 3. évében már 25.000 kisdiák szorgoskodhatott a kertben.
Azzal, hogy a vetőmagot minél több  gyerekhez és ezáltal a családhoz eljuttattunk, az a célunk, hogy felhívjuk a gyerekek figyelmét arra, hogy bizonyos friss élelmiszereket, például zöldségeket különösen nagy anyagi befektetés nélkül lehet termeszteni. Így meglátják, milyen különbség lehet a saját maguk által termelt és a bolti zöldségek között nem csak ízben, hanem felhasználhatóságban is.
A résztvevő gyerekek általános iskolákhoz, azon belül egyes osztályokhoz kapcsolódnak.

A program célja, kettős. Egyrészt segítséget nyújtunk a gyerekeknek ahhoz, hogy sikeresen tudják felnevelni, gondozni a növénykéiket. Másrészről pedig egy figyelmefelkeltés a célból,hogy ahol rendelkezésre áll minimális méretű házikert, ott már lehet élelmiszert előállítani. Sajnos a falusi közegben sem természetes, hogy a hátsó kertben zöldséget nevelnének. Átvette a korábbi konyhakertek helyét a fű és a tuják."

/forrás:www.vesdbelemagad.hu/

Az aktív kisdiákoknak jó kertészkedést és bő termést kívánunk!

Tatárné Kovács Marianna /program-koordinátor/

Klauzál Gábor Általános Iskola - alsó tagozat - Hódmezővásárhely, Nádor utca 35.

2014.03.31. Madarak és Fák Napja játékos természetismereti vetélkedő

A Hódmezővásárhelyi Klauzál Gábor Általános Iskola az idei tanévben is meghirdeti a Madarak és Fák Napja játékos természetismereti vetélkedőt.

A verseny 2 fordulós:
- forduló: városi szintű csapatverseny -Klauzál Gábor Általános Iskola Nádor Utcai Telephely
- forduló: megyei szintű verseny Algyőn.
A csapat tagjai:
- csapatonként egy-egy 2. - 3. - 4. osztályos diák
- iskolánként max. 2 csapat nevezhet
- Nevezési határidő: 2013. április 11. (péntek)!!!
- Nevezéseket email-ben kérjük leadni!
Előzetes feladat:
- Csapatnév választása. A csapatnév nevével ellátott kitűző- melyet értékelni fogunk.
- Kérjük, hozzatok magatokkal íróeszközt, ollót!
Felkészülés anyaga:
- Túzok: az év madara
- Mezei juhar: az év fája
- 1-4. osztályos környezetismeret tananyag, közmondások, szólások, énekek.

A verseny időpontja: 2014. április 25. (péntek) 14:00 
Helye: Klauzál Gábor Általános Iskola, Nádor Utcai Telephelye, Hódmezővásárhely, Nádor u. 35.

Klauzál Gábor Általános Iskola - alsó tagozat - Hódmezővásárhely, Nádor utca 35.

2014.09.22. Együtt a Homokháton

Az idei tanévben is...
... lehetősége volt az alsó tagozatos gyermekeknek erdei iskola táborban részt venni.

A tábor 2014. szeptember 15-19-ig zajlott  a mórahalmi Erdei Iskola és Zöld Közösségi Házban. A 3-4. osztályból felépülő 30 fős csapat Fekete Olga, Miklós Szilvia és Tatárné Kovács Marianna tanító nénik kíséretében tölthették el ezt a tartalmas hetet. A tábor a Klauzál Gábor Általános Iskoláért Alapítvány, a Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Alapprogram, valamint a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet támogatásával valósulhatott meg.

Oldalak