Levelezés

Bejelentkezés

Névnap

2024. július 22., hétfő, Magdolna

Szavazás

Mire használod a telefonodat a leginkább?

NTP_logo

Mobil Alkalmazás

NTP-TÁB-19

PROJEKT ÖSSZEFOGLALÓ

SZIVÁRVÁNY ALKOTÓTÁBOR

NTP-TÁB-19-0057

 

„Szivárvány Alkotótábor” – Hazai tematikus, tehetségterülethez kapcsolódó táborok támogatása-című pályázati kiírásra benyújtott pályázat megvalósítása a Klauzál Gábor Általános Iskoláért Alapítvány szervezésében.

 

A Klauzál Gábor Általános Iskoláért Alapítvány támogatási kérelmet nyújtott be „Hazai tematikus, tehetségterülethez kapcsolódó táborok támogatása” című NTP-TÁB-19 kódszámú pályázati felhívásra, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásra érdemesnek ítélt.

 

Kedvezményezett neve: Klauzál Gábor Általános Iskoláért Alapítvány

Projekt címe: Szivárvány Alkotótábor

Projekt azonosító száma: NTP-TÁB-19-0057

A támogatás összege: 1.400.000 Ft

Támogatás intenzitása: 100%

Projekt megvalósítás ideje: 2020. február 01. - 2020. december 31.

 

Projekt tartalmának bemutatása:

A Szivárvány Alkotótábor a Hódmezővásárhelyi Klauzál Gábor Általános Iskolába tanuló képzőművészet területén tehetséges 30 gyermek számára biztosítja a további fejlődés lehetőségét. A program során több terület együttes fejlesztése valósul meg: térbeli-vizuális-, interperszonális-, intraperszonális-, kulturális kompetencia. Az ötnapos program alatt megtartásra kerülő 30 órányi szakmai programon két festőművész és három pedagógus segíti az alkotótábor résztvevőit abban, hogy érzéseiket, gondolataikat különböző technikával készült képzőművészeti alkotásokban kifejezhessék. Az együttes szabadidős programok zöme a Mártélyi Holtágban, tájvédelmi környezetben zajlik, ahol a gyerekek játékos formában ismerkednek meg a táj jellemző élővilágával. A tanösvénytúrák tervezett programjai a Kincskereső túra a Tisza-holtág tanösvényen, 8 állomásos túra az Ártéri tanösvényen mind ezt a célt szolgálják. A foglalkozások szüneteiben és végén a játéké és szórakozásé a főszerep, tábortűz, zenés-táncos műsor, közösségépítő játékok várják a tanulókat.

Zárásként az elkészült munkákat a Klauzál Gábor Általános Iskola folyosóján rendezett kiállításon tekinthetik meg az érdeklődők. A programról részletes tájékoztatást az iskola facebook oldalán kaphatnak.

 


 

BESZÁMOLÓ – SZIVÁRVÁNY ALKOTÓTÁBOR

2020.11.02.- 2020.11.06

A Szivárvány Alkotótábor a Hódmezővásárhelyi Klauzál Gábor Általános Iskola képzőművészet területén tehetséges 30 tanulója számára biztosította tehetségének kibontakoztatását. A program során több terület együttes fejlesztése valósult meg: térbeli-vizuális-, interperszonális-, intraperszonális-, kulturális kompetencia.

Az ötnapos tábor alatt 30 órás szakmai programon vettek részt, ahol különböző vizuális megjelenítésre alkalmas technikákkal ismerkedtek meg. Különösen a művésztanárok által tartott foglalkozások gyakoroltak nagy hatást a résztvevőkre, akik meséltek saját életútjukról, művésszé válásukról, megismertették őket néhány jellemző alkotásukkal. A mártélyi környezet számos festőt ihletett meg, a gyermekek is átélhették egy alkotás megszületésének az élményét. Kirándultak a Tiszai holtágba, megfigyelték a fény és árnyék hatásokat, kiválasztották a nekik tetsző látképet, majd elkészítették és kiállították a műveiket. A foglalkozások időtartama lehetővé tette, hogy befejezett önálló alkotások szülessenek. Tudatosult, hogy gondolatok, érzelmek kifejezésére vizuálisan is van lehetőség. A különböző technikával készült alkotások más-más érzelmi állapotot tükrözhetnek. Az egyes tanulók kiválaszthatták, hogy melyik technika illik legjobban hozzájuk. Az elkészült munkák kiállításra kerültek, amely sok tanuló önértékelését javította. A szabadidős programokon más osztályokba járó gyermekekkel baráti kapcsolatok jöttek létre. A tanösvény túrákon megismerkedtek a mártélyi Tisza-holtággal, a természeti képek festése támogatta a környezettudatosabb magatartás kialakulását. Az átélt élmények az iskolai magatartására is pozitív hatást gyakoroltak azáltal, hogy a „kis művészek” elismertségre tettek szert az iskolában. Teljesültek az együttes szabadidős programok céljai is a tábor egészét érintő közösségi bevonás, közösségi aktivitás erősítése, közösségi kapcsolatok kialakítása.

A tábor szakmai programja

Az első napon a tanulók két csoportban dolgoztak váltásban. Délelőtt az egyik csoport Zoltai Attila festőművész irányításával növényekről készített tanulmányrajzokat. A másik csoport a fekete-fehér zentangle technikával ismerkedett. Délután cseréltek a csoportok.

A második napon délelőtt Erdélyi Tibor festőművész segítségével Tisza parti tanya festése. Az olajfestés elsajátítása lépésről- lépésre nagy élményt nyújtott a kis művészeknek. Délután karcképeket készítettek zsírkrétával.

A harmadik nap délelőttje portréfestéssel telt Erdélyi Tibor vezetésével. Ez volt a legnépszerűbb program. Délután az arcképek befejezése mellett színes zentangle technikával készültek alkotások.

A negyedik napon tájképfestészettel foglalkozó órák voltak, ahol az előzőekben elsajátított olajfestés technikájával készültek a művek. A tájképfestészet hátterét a Tisza holtága adta a Tisza vizén ringatózó ladik és az oda vezető fasor ihlette meg a tanulókat. Délután könnyedebb foglalkozást tartottunk álarckészítés, arcfestés volt a feladat.

Az ötödik napra a Tisza-parti tanya ábrázolása akvarell technikával és a Tiszai Holtág festése tetszőleges technikával önálló alkotások elkészítését tette lehetővé, melyet a kis művészek haza vihettek ajándékba.

Szabadidős programok

A tábor szabadidős programját úgy tervezték meg a táborvezetők, hogy pihentető és szórakoztató élmények sokaságát kínálják a gyerekeknek fel, kihasználva Mártély adottságait. Az együttes szabadidős programok zöme a tájvédelmi környezetben zajlott, ahol a gyerekek játékos formában ismerkednek meg a táj jellemző élővilágával.  A tanösvénytúrák programjai a Kincskereső túra a Tisza-holtág tanösvényen, 8 állomásos túra az Ártéri tanösvényen nagy élményt jelentettek a gyerekeknek. A feladatok színesek, érdekesek, nagyon játékosak voltak. A foglalkozások között és után zenés-táncos bulival, társasjátékokkal lazíthattak a „kis festőművészek”. A tábor zárásaként elmaradhatatlan tábortűz mellett mutathatták be önálló produkciójukat a szivárvány színeinek nevét viselő csapatok.

A táborba készült alkotásokból készült kiállítás az iskola folyosóján megtekinthető.

A képek, alkotások és a táborról készült rövid videó a Hódmezővásárhelyi Klauzál Gábor Általános Iskola facebook oldalán is megtekinthető.

Kérjük, olvassák el a táborról a médiában megjelent cikkeket is.

http://www.vasarhely24.com/kultura/a-szivarvany-szineiben-pompaztak-a-klauzal-gabor-altalanos-iskola-diakjai

https://www.promenad.hu/2020/11/12/a-szivarvany-szineiben-pompaztak-a-klauzal-diakjai